Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους. Εμφανίζεται κυρίως στα μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως στο πρόσωπο, στα χέρια και στο λαιμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους του δέρματος είναι το μελάνωμα. Πρόκειται για έναν κακοήθη όγκο του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα τα οποία παράγουν τη χρωστική του δέρματος (μελανίνη). Σε αντίθεση με τα καρκινώματα του δέρματος που προέρχονται από τα κερατινοκύτταρα και έχουν βραδεία εξέλιξη, το μελάνωμα έχει επιθετική βιολογική συμπεριφορά και δίνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος, μέσω του λεμφικού συστήματος.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν αριθμό σπίλων (ελιές) στο σώμα μας, οι οποίες παραμένουν ακίνδυνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, πρέπει να παρατηρούμε την εξέλιξή τους ή την εμφάνιση νέων σπίλων, ώστε να προλάβουμε έγκαιρα μια διάγνωση για κακοήθεια. Προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των σπίλων στο σώμα μας, τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσουμε είναι: το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και οι πιθανές αλλαγές που παρατηρούμε.
Στην περίπτωση του μελανώματος, οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται χειρουργικά, δηλαδή αφαιρούνται το μελάνωμα και ένα μέρος υγιούς δέρματος γύρω από αυτό. Μερικές φορές τοποθετείται ένα μόσχευμα, δηλαδή κομμάτι δέρματος από άλλο σημείο που αντικαθιστά αυτό που αφαιρείται. Η χειρουργική θεραπεία είναι η βασική προσέγγιση για τα μελανώματα σε πρώιμα στάδια και για την εκτομή μιας μεμονωμένης μεταστατικής εστίας.
Γενικά, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος από τη συγκεκριμένη επέμβαση. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις προκληθεί ουλή στο σημείο της επέμβασης.