Ως ανισομαστία ορίζουμε τη δυσμορφία των μαστών, δηλαδή την περίπτωση εκείνη που ο ένας μαστός είναι σημαντικά πιο μικρός ή πιο μεγάλος από τον άλλο σε μέγεθος.
Η ασυμμετρία των μαστών μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές ή σε τραυματικές κακώσεις. Καθώς μία τέτοια περίπτωση επιβαρύνει και ψυχολογικά μία γυναίκα, μπορούμε να παρέμβουμε επεμβατικά για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Αυτό γίνεται επεμβαίνοντας στον ένα μόνο μαστό, αυτόν που ξεφεύγει από το ιδανικότερο προς το σωματότυπο της ασθενούς πρότυπο, ή και στους δύο, αν αυτό απαιτείται.
Ανισομαστία: Δηλαδή, σημαντική ασυμμετρία των δύο μαστών ως προς το μέγεθος και το σχήμα τους. Συνήθως αντιμετωπίζεται με συνδυασμό ανόρθωσης, σμίκρυνσης και αύξησης μαστών.
Αθηλία: Όταν υπάρχει απουσία του συμπλέγματος θηλής και θηλαίας άλω, δημιουργούμε νέα θηλή.
Αμαστία: Δηλαδή απουσία του μαστού και της θηλής, καθώς το στήθος δεν αναπτύσσεται στη διάρκεια της εφηβείας.
Γιγαντομαστία: Όταν οι μαστοί είναι υπερμεγέθεις, πέρα από αισθητικό πρόβλημα, μπορούν να προκαλέσουν μυοσκελετικά ή αναπνευστικά προβλήματα, οπότε προβαίνουμε σε μείωσή τους.
Έκτοπος (υπεράριθμος) μαστός: Πρόκειται για κληρονομική δυσπλασία κατά την οποία εμφανίζεται ένας επιπλέον ατροφικός μαστός με θηλή και θηλαία άλω. Συνήθως βρίσκεται κοντά στους φυσιολογικούς μαστούς ή και στις μασχάλες.
Πολυθηλία: Δηλαδή ύπαρξη μίας ή περισσότερων θηλών, λίγο πιο κάτω από τη φυσιολογική ή κατά μήκος των γαλακτικών γραμμών, από τις μασχάλες μέχρι τις βουβωνικές περιοχές, οι οποίες αφαιρούνται χειρουργικά.
Σωληνωτός μαστός: Ο σωληνωτός μαστός είναι υποαναπτυγμένος και χαρακτηρίζεται από ασυμμετρία των μαστών μεταξύ τους, μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο μαστών, πτώση των μαστών και μεγάλες, φουσκωτές θηλές. Η αντιμετώπιση γίνεται με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης.
Υποπλασία: Όταν οι μαστοί δεν έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά και είναι πολύ μικροί ή υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία τους, οπότε καταφεύγουμε σε αυξητική μαστών.